Evcil Hayvanlarda Mevsim Geçişlerine Bağlı Alerjik Reaksiyonlar
- Hasan Akın
- 20 Tem 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 Ağu 2022
Hızlı sıcaklık geçişlerinin yaşandığı bahar aylarında evcil hayvanlar, mevsim geçişlerine bağlı olarak alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Mevsim geçişlerinde yaşanabilecek bu alerjik reaksiyonlar kedi ve köpeklerde hem fiziksel hem de davranışsal değişimlere ve hastalıklara sebep olabilir. Alerjik rinit, alerjik astım, alerjik konjonktivit, alerjik dermatid, bronşitis, yoğun tüy dökülmesi gibi sorunlara yol açan mevsim geçiş dönemlerinde evcil hayvanların hem yaşam alanlarında hem de veteriner kliniklerinde takip edilmesi gerekebilir.
Mevsim geçiş dönemleri evcil hayvanlarda, özellikle kedi ve köpeklerde yoğun fiziksel ve davranışsal sorunlara yol açabilir. Tabiatta yaşanan ani değişimler, sıcaklık farkları gibi pek çok faktörün tetiklediği bu tür reaksiyonlar, evcil hayvanlarda bazı rahatsızlıkları sebep olabilir.
MEVSİMSEL GEÇİŞLERİN SEBEP OLDUĞU BAŞLICA SORUNLAR
YOĞUN TÜY VE DERİ DÖKÜMÜ:
Mevsimsel geçiş dönemlerinin evcil hayvanlarda en yoğun görülen alerjik reaksiyon yoğun tüy ve deri dökümüdür. Özellikle yazlık tüyden kışlık tüye geçiş dönemlerinde kedi ve köpekler yoğun tüy dökerek hem kendileri hem de birlikte yaşadıkları sahipleri için sorun olabilirler. Yoğun tüy dökülen dönemlerde tüyleri fırçalayarak ve tarayarak evcil hayvanınızın süreci hızlı atlatması sağlanabilir.
Tüy ve kürk yapısı değişim dönemlerinde, evcil hayvanlarınızın tüy sağlığını destekleyecek besinler tüketmesi ve gerekirse takviye gıdaların verilmesi de faydalı olabilmektedir.
ALERJİK RİNİT:
İnsanlarda olduğu gibi bazı hayvanlar da alerjiye daha yatkın bünyeye sahip olabilmektedir. Havaların ısınmasıyla bitki örtüsünde yaşanan artış ve değişimler alerjik riniti tetikleyen en önemle etmenlerdendir. Burun içi mukozasına yapışan alerjenler sebebiyle burunda oluşan akıntı, tıkanıklık, hapşurma şeklinde kendini gösteren alerjik rinit, burunda yaşanan yoğun yangı sebebiyle evcil hayvanlarda hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir.
ALERJİK (ATOPİK) DERMATİT
Mevsim geçişlerinde yaşanan yoğun sıcaklık değişimleri, polenler, küf sporları gibi sebepler kedi ve köpeklerde alerjik dermatite sebep olmaktadır.
Alerjik dermatit, vücudun geneline yayılan kaşınma ve sürtünme, kızarıklık, ciltte isilik oluşumu, tüy kaybı, deride oluşan yara ve enfeksiyon belirtileri, ciltte görülen renk farklılığı, ciltte kabuklu yararlar ve kanama gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Alerjik dermatitin tedavisinde en temel tedavi yöntemi antihistamin kullanımıdır. Veteriner hekim gözetiminde kullanılabilecek antihistaminler alerjik dermatitin sebep olacağı semptomların ortadan kaldırılmasında önemlidir. Veteriner hekim kontrolünde uygulanan yağ asidi destekleyici ilaçlar da hastalağın sebep olduğu semptomların ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenirler.
BRONŞİTİS:
Bronşit mevsimsel değişim dönemlerinde kedi ve köpeklerde alerjik reaksiyona bağlı olarak oluşabilecek bir hastalıktır. Bronşlarda oluşan yoğun yangı olarak tanımlanabilecek bronşitis evcil hayvanlarda öksürük, boğaz akıntısı, nefes almada zorluk şeklinde kendini gösterebilir.

Comments